sc_verde_logo.png
Curaçao maakt schoon tijdens World Clean Up Day Regering ondersteunt initiatief op 15 september

Curaçao maakt schoon tijdens World Clean Up Day Regering ondersteunt initiatief op 15 september

WILLEMSTAD – Samen met meer dan 150 andere landen doet Curaçao op zaterdag 15 september mee met World Clean Up Day. Het doel is om op die dag wereldwijd zoveel mogelijk afval op te ruimen en aandacht te vragen voor het vervuilingsprobleem. De gehele bevolking van Curaçao wordt opgeroepen om die ochtend de handen uit de mouwen te steken, om het eiland schoner te maken. Deelname aan de schoonmaakactie kan door in te schrijven via www.worldcleanupdaycuracao.org

Aanmelden kan met vrienden, familie, collega’s, vereniging of individueel. Bij inschrijving wordt gevraagd aan wat voor soort clean up men wil deelnemen en om persoonlijke gegevens achter te laten. Ook word gevraagd of vrijwilligers in het bezit zijn van een pick up, om vuil weg te brengen naar een nabijgelegen container of naar Landfill Malpais. Selikor geeft voor die dag gratis doorgang voor deelnemers aan World Clean Up Day. Nummerplaten van deelnemende voertuigen worden vooraf geregistreerd.

Map it
Met de slogan ‘Get the App and map’, worden wereldwijd mensen opgeroepen om de App “World Clean Up’ te downloaden. Daar is op een gemakkelijke manier aan te geven waar veel zwerfvuil of illegale stortingen te vinden is. Deze app is zowel beschikbaar voor Android als IOS. Doel van de app is om zo volledig mogelijk alle vervuilde plekken in kaart te brengen, waardoor makkelijker te zien is welke plekken schoongemaakt dienen te worden.

Het initiatief voor de Curaçaose deelname aan World Clean Up Day ligt bij de ministeries van SOAW en GMN en diverse stichtingen en bedrijven die de handen ineen hebben geslagen, waaronder Curaçao Cares, Curaçao Clean Up, Clean Caribbean Coalition, GreenForce. De voltallige regering ondersteunt de actie. Enkele ministeries dragen financieel bij voor onder andere de aanschaf van schoonmaakmaterialen. Andere ministeries leveren mankracht tijdens World Clean Up Day, en een aantal ministers zal op 15 september zelf de handen uit de mouwen steken.

Het idee voor World Clean Up Day is ontstaan in Estland. Zoals in veel andere landen, wordt ook daar een jaarlijkse schoonmaakactie georganiseerd. De organisatie in Estland besloot de krachten te bundelen met vergelijkbare organisaties in andere landen, waardoor het initiatief ‘Let’s Do It, World!’ ontstond. De afgelopen drie jaar is met dit initiatief toegewerkt naar World Clean Up Day, met als streven om op die dag 5% van de wereldbevolking met de schoonmaakactie mee te laten doen. Vijf procent van een populatie wordt wetenschappelijk gezien als kantelpunt, waarbij de rest van die populatie ook ‘geraakt’ wordt door de actie. Inmiddels hebben meer dan 150 landen aangegeven mee te doen met World Clean Up Day. Als het beoogde aantal vrijwilligers wordt gehaald, of enigzins benaderd, vindt op de betreffende dag de grootste vrijwilligersactie ter wereld plaats.

Na tal van schoonmaakacties de afgelopen jaren op Curaçao, hebben diverse organisaties de krachten gebundeld en roepen ze samen met de overheid de volledige bevolking van Curaçao op, om op de betreffende ochtend onderdeel te zijn van de grootste schoonmaakactie die Curaçao ooit heeft gekend. Volgens de organisatie is vervuiling een bekend probleem op Curaçao, maar is er nog veel ‘vuilblindheid’. Vervuilers weten niet wat ze fout doen, van mensen die een flesje op straat gooien tot aannemers die puin dumpen. En voor wie dagelijks op straat is, valt troep langs de weg niet meer op. World Clean Up Day, is daarom niet alleen om het eiland schoner te maken, maar ook om bewustzijn te creëren, dat we zuinig op ons eiland moeten zijn. Want, zo vraagt de organisatie, we leven op één eiland, en als we dit verpesten, waar gaan we dan naartoe?

‘2.5 miljoen gulden in rook op’  Selikor schrijft verbrandingsoven af

‘2.5 miljoen gulden in rook op’ Selikor schrijft verbrandingsoven af

Coca-Cola systeem viert 80 jaar op Curaçao en draagt bij aan milieu-initiatieven

Coca-Cola systeem viert 80 jaar op Curaçao en draagt bij aan milieu-initiatieven

0