sc_verde_logo.png
‘Curaçao bevorderen tot sporttoeristische bestemming’

‘Curaçao bevorderen tot sporttoeristische bestemming’

Een stagnerende economie. Hoge jeugdwerkloosheid. Bezorgdheid om de toekomst van de raffinaderij, leegstaande hotels en het uitblijven van broodnodige investeringen: de ontwikkeling van het eiland heeft dringend een boost nodig. ,,Sport biedt daartoe legio kansen,” zegt Thakaidzwa Doran, directeur van Fundashon Desaroyo Deportivo Kòrsou (FDDK). ,,In geen enkele discussie over herstel van onze economie mag het onderwerp sporttoerisme ontbreken.”

Als Curaçao optreedt als gastland voor grote sportevenementen, zoals de Carifta Games - in de disciplines zwemmen en atletiek - en voor voetbalkampioenschappen, zal dit in belangrijke mate bijdragen aan het toerisme en de lokale economie, zegt Doran. ,,Kijk maar naar Grenada en Dominica. De wederopbouw van die eilanden na verwoesting door orkanen is voor een groot deel te danken aan de sport. In 2004 gooide orkaan Ivan het nationale cricketstadion en het atletiekstadion op Grenada plat. Drie jaar later was het cricketstadion herbouwd en heropend, net op tijd voor de Caribbean Cricket World Cup. In 2016 opende Kirani James, die tijdens de wereldkampioenschappen atletiek zilver won tijdens de 400 meter print, het nieuwe atletiekstadion van Grenada. Daar werd dat jaar de 45ste editie van de Carifta Games gehouden.”

Regionale en internationale sportevenementen trekken vele tienduizenden bezoekers uit het buitenland. Dat is wat Doran voor ogen heeft bij de ontwikkeling van de sport op Curaçao. Als directeur van FDDK heeft hij het mandaat van de overheid om alle sportcomplexen en voetbalvelden die eigendom zijn van het Land te beheren en exploiteren. ,,Dit zijn er teveel om allemaal optimaal te kunnen ontwikkelen, de fondsen zijn daarvoor ontoereikend,” zegt hij. ,,Beter richten we ons op de ontwikkeling van één nationaal stadion voor het houden van sportevenementen voor lokaal en internationaal publiek. En daarna op verbetering van de sportfaciliteiten in Suffisant en Barber.”

SC_fdk_01.png

De keuze ligt voor de hand: Sentro Deportivo Kòrsou in Brievengat. Doran wil het stadion upgraden naar een  sportontwikkelingcentrumen uitbreiden met een health center. Menssana Sport Complex, zo heeft hij zijn droom voor Curaçao gedoopt. Menssana is afgeleid van ‘Mens sana in corpore sano’, Latijn voor ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’. ,,Fysieke en mentale gezondheid zijn uiterst belangrijk voor de ontwikkeling van ons land,” zegt Doran die zich heeft laten inspireren door Papendal, een complex met topsportvoorzieningen in de bossen van de Veluwe, in Nederland. ,,Eén van de beste high-performance sports centers in de wereld. Er zijn indoor en outdoor sportfaciliteiten, er werken fysiotherapeuten en andere medische verzorgers, het state of the art restaurant voorziet in gezonde verse voeding, overal is rekening mee gehouden. Je kunt er verblijven in een hotel, er is een congresgebouw met vergaderruimten; in Papendal komen de sport en het bedrijfsleven samen.”

Met Papendal in gedachten stapte Doran naar architect Cees den Heijer, bekend van het project Boca Gentil op Jan Thiel en vorig jaar gelauwerd met de Cola Debrotprijs. Den Heijer kreeg de opdracht het project Menssana op de tekentafel uit te werken. Doran had daarvoor gesproken met Jochem Schellens, de directeur van Papendal,  en Joop Alberda, een Nederlands sportbestuurder die naam maakte als volleybalcoach. Schellens en Alberda kwamen naar Curaçao om advies te geven en het Menssana project te ondersteunen. ,,Beiden zijn overtuigd van onze kracht en de haalbaarheid van het project,” zegt Doran. ,,Ons doel is om in Brievengat een soort Papendal te creëren, in de eerste plaats voor lokale sporters en inwoners voor Curaçao die aan hun gezondheid willen werken door meer te bewegen. Bij Menssana zullen zij begeleiding en adviezen kunnen krijgen. Het complex zal voor iedereen toegankelijk zijn, inclusief mensen met een handicap, en fungeren als een sociale ontmoetingsplek waar tevens sportonderwijs zal worden gegeven – voor het schooljaar 2019 is een sbo-opleiding in de maak,” legt Doran uit. ,,Daarnaast dient het sport center als locatie voor  teams uit Nederland en andere Europese landen om in de wintermaanden te trainen. Ook rekenen we erop atleten te kunnen verwelkomen die  zich voorbereiden op evenementen die in een warm klimaat plaatsvinden, zoals de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles. Die worden in de zomer gehouden.”

SC_fdk_04.png

Volgens Doran is het hoog tijd dat het stadion in Brievengat aan alle eisen voldoet om te dienen als thuishaven voor de nationale voetbalselectie. ,,De Curacaose spelers zijn onder leiding van bondscoach Remko Bicentini hard op weg naar deelname aan het wereldkampioenschap voetbal in 2022, in Qatar. Maar eerst zijn er de Nations Cup 2018-19 en CONCACAF Gold Cup, in 2019. Wij moeten ervoor zorgen dat Curaçao klaar is om als gastland op te treden.”

Doran en zijn adviseurs willen het stadion in Brievengat uitbouwen tot een van de beste, zo niet hèt beste sportcomplex van de Caribische regio. Om dit ambitieuze doel te bereiken moeten de huidige faciliteiten van SDK worden gerenoveerd en vervolgens uitgebreid met nieuwe gebouwen, voetbalvelden, een honkbalveld, atletiekbanen, tennisbanen en zwembaden.

SC_fdk_02.png

Het project wordt grotendeels gefinancierd door het Algemeen Pensioenfonds Curaçao, waarmee de Fundashon Menssana een Financial Memorandum heeft getekend. Doran: ,,Dit is te danken aan de expertise van financieel expert Justus Martens van CIFA (Curaçao International Financial Services Association, red.). Tijdens het hele traject heeft hij mij op een geweldige manier bijgestaan.”

Onlangs is het masterplan voor het nieuwe nationale sportcomplex aan de ministerraad gepresenteerd. Doran: ,,Menssana wordt ondersteund door een sterk businessplan. Wanneer het complex er eenmaal staat, gaat het zichzelf financieel bedruipen door verhuur van de faciliteiten aan teams, sportverenigingen, scholen, bedrijven en organisaties.  Op termijn zal het complex geheel zelfvoorzienend zijn. De operationele kosten worden zo laag mogelijk gehouden door gebruik te maken van hernieuwbare energie en andere duurzame toepassingen. Hier zijn wij al mee bezig, het stadion en de sporthal worden voorzien van LED-verlichting. Binnenkort zal er overdag van zonneenergie gebruik gemaakt gaan worden, dan betrekken we alleen in de avonduren stroom van Aqualectra.”

De financiering voor de bouw en aanleg van het nieuwe complex is bijna rond. ,,Momenteel werken we aan de laatste details,” zegt Doran. Net zoals in Papendal, gaat het bij Menssana om meer dan de uitoefening van sport alleen. Sportwetenschappers gaan er diverse disciplines bestuderen en analyseren om te achterhalen hoe talent zich optimaal kan ontplooien. ,,We willen de jeugd van Curaçao de beste kansen geven om uit te groeien tot sporttalenten die zich op wereldniveau kunnen meten,” zo benadrukt Doran. ,,In de sport kan ons land internationaal goed scoren. Daarbij komt dat sporttoerisme de snelst groeiende sector is binnen het toerisme. Ik pleit ervoor dat het wordt opgenomen in het Masterplan Toerisme van de overheid. Hiervoor voer ik overleg met het Curaçao Toeristen Bureau. “

Sportfanaten besteden tijdens hun vakantie twee keer zoveel als de gemiddelde toerist, zegt Doran. ,,Om die reden is de samenwerking met de private sector zo belangrijk. Curaçao als sporttoeristische bestemming, daarmee kunnen we onze economie een flinke boost geven.”

‘Iedere patiënt is een parel’

‘Iedere patiënt is een parel’

‘In elke wijk een Farmers Market’

‘In elke wijk een Farmers Market’

0