sc_verde_logo.png
‘Curaçao moet voor support naar Brussel’

‘Curaçao moet voor support naar Brussel’

De status van Curaçao als een van de Overseas Countries and Territories (OCTs) van de Europese Unie geeft toegang tot Europese fondsen. Nasha Desbarida, afgestudeerd in Europees recht, doet promotieonderzoek naar de financieringskansen voor Curaçao. ,,De EU promoot duurzame ontwikkeling. Dit vereist een mentaliteitsverandering bij de Curaçaose overheid en de bevolking.”

De juridische basis voor de relatie van de OCTs tot de Europese Unie is de Overseas Association Decision (OAD). Dit besluit wordt elke zes jaar herzien. In 2014 gebeurde dat voor het laatst. ,,De focus is niet langer op ontwikkelingshulp, maar op een gelijkwaardige verhouding,” zegt Desbarida. ,,Ook gaat de OAD uit van duurzame ontwikkeling, in het bijzonder de promotie van hernieuwbare energie, afvalverwerking en het weerbaar maken van de gemeenschap middels opleiding en groene projecten.”

Curaçao kan onder meer aanspraak maken op financiering uit het European Development Fund (EDF). Sinds 2014 heeft het EDF 16.9 miljoen euro (37.1 miljoen gulden) beschikbaar voor Curaçao. En er is het innovatieprogramma Horizon 2020 met 80 miljard euro voor ondernemers.

Voormalig gouverneur Jaime Saleh waarschuwde destijds dat Curaçao geld aan zich voorbij laat gaan. Tijdens een lezing, georganiseerd door de vereniging van het midden- en kleinbedrijf Adeck, zei Saleh: ,,Samenwerking tussen de overheid en de private sector is dringend nodig en geboden. Zij moeten zo spoedig mogelijk gezamenlijk aan de slag om een programma op te stellen voor financiering door de EU.”

Vertegenwoordigers van het EDF hebben premier Eugene Rhuggenaath bij zijn bezoek aan Brussel in februari van dit jaar geattendeerd op de mogelijkheden voor financiering van projecten op Curaçao. Het gaat daarbij om initiatieven die bijdragen tot zelfredzaamheid, zoals duurzame wijkverbetering, hernieuwbare energie, het bevorderen van eigen voedselproductie en training van lokale ondernemers, om te werken aan een zogeheten Resilient Society, een weerbare maatschappij.

Voor haar promotieonderzoek analyseert Nasha Desbarida een aantal business cases. ,,De duurzame ontwikkeling die de EU promoot valt binnen het concept van de Blue Economy. Voor mijn onderzoek benader ik de Blue Economy als een case study. Daarbij ga ik na of het succesvolle zeewierproject van het Rotterdamse bedrijf Inada voor de productie van biogas toepasbaar is voor Curaçao. Of onderwijs in duurzaamheid volgens het concept van Gunter Pauli mogelijk is. En of het volledig zelfvoorzienende Canarische eiland El Hierro als voorbeeld kan dienen.”

Desbarida is ervan overtuigd, dat Curaçao niet alleen baat heeft bij budgetsupport uit Brussel, maar ook bij de in Europa aanwezige kennis en expertise voor het verlagen van de kosten van levensonderhoud op het eiland.

Op het eiland El Hierro wonen tienduizend mensen. Dankzij een ingenieus energiesysteem is het afgelegen eiland al bijna volledig zelfvoorzienend. http://tegenlicht.vpro.nl/
‘In elke wijk een Farmers Market’

‘In elke wijk een Farmers Market’

‘Bescherm de haaien in Caribische zee’

‘Bescherm de haaien in Caribische zee’

0